Skip to main content

Sänkt restaurangmoms viktig för snabbmatsbranschen

Frågan om restaurangmomsen har diskuterats i många år. Branschorganisationen Svensk Servicehandel & Fast Food har hävdat att det är en konkurrensfråga och att en sänkning är nödvändig.


I dagens debatt har det kommit att handla om restaurangmomsen kontra flera jobb och billigare mat.
- Men egentligen handlar det mera om en förenkling och om att det är en konkurrensfråga, säger Bengt Hedlund, vd i Svensk Servicehandel & Fast Food. För snabbmatsställen som exempelvis gatukök och hamburgerrestauranger, har det varit krångligt att hela tiden veta om gästerna ska äta på platsen eller ta med maten.
- Samtidigt har den färdigmat som säljs på Ica alltid en annan moms än den i gatuköket.
Svensk Servicehandel & Fast Food har arbetat med frågan i många år och kan nu – å branschens vägnar – dra en lättnadens suck över att all mat som serveras har samma moms.
- Definitivt en seger för konkurrensfriheten, avslutar Bengt Hedlund och tillägger att det är en bonus om det skapas flera arbetstillfällen.