Skip to main content

Sveriges bästa semlor är utsedda

klassisksemla 2400x1500 sbs

 

Nu har svenska folket ätit semlor och röstat fram sina favoriter på Arlas sajt Stans Bästa Semla (stansbasta.se). För tredje året i rad kammade Stigs Konditori & Servciebutik hem segern som det konditori som gör den bästa semlan i landet, men TM Bagarstuga och Müllers Bageri & Konditori låg endast ett fåtal röster bort. Utom tävlan, men värda ett omnämnande, är Gulf i Härnösand som på fettisdagen sålde nästan 10 000 semlor!

Konditorier och bagerier över hela landet har deltagit i Arlas tävling, i hopp om att vinna den prestigefyllda utmärkelsen årets bästa semla i sin stad. 
I lilla Gullringen, en liten ort på 500 personer i Vimmerby kommun, är stödet till det lokala konditoriet intakt. I april förra året tog Markus Andersson över Stigs Konditori & Servicebutik tillsammans med sin sambo Beatrice och sin svärmor Caroline. De fick behålla både namn och recept och i år har de serverats Stigs klassiska semla som lett dem till segern för tredje året i rad. 

- Vi har fått ett väldigt bra stöd från orten och nära och kära, konstaterar Markus.

Vad som är hemligheten bakom just deras semla kan (eller vill inte) Markus svara på.

- Mycket kärlek i degen, säger han och skrattar. 

Smakar "mumma"
I Västerhaninge ligger TM Bagarstuga där Thomas Montenegro med kollegor har laddat hårt inför semmelsäsongen. Thomas har jobbat i branschen i över 30 år och semlan är ett av favoritbakverken. 

Under de senaste veckorna har de bakat semlor varje dag och här har man koll på vad som utgör en bra semla, svenska folket håller med och har röstat fram dem till plats nr 2 i landet. 

- Vi använder mycket kardemumma i degen, vi gör vår egen mandelmassa och använder Arla grädde 40%. Igår, under Fettisdagen, sålde vi 6000 semlor. Vi började klockan ett på morgonen och gick hem nio på kvällen, berättar Thomas.
 
Heja Gulf Härnösand!
Innan vi ger er de aktuella topplistorna från Arla, så vill vi applådera för convenience-branschens absoluta rekordhållare på semmelfronten. Gulf i Härnösand hade satt upp ett mål på 10 000 st för själva fettisdagen men sålde ”bara” 9 638. Helt otroligt! Man hade till och med ordnat med drive in-försäljning. Sex personer jobbade från klockan 3 på morgonen med att tillverka semlor. Fjolårets motsvarande försäljning var 7 200 st.

 semla drivein

 

Stans Bästa Semla enligt Arla
Bäst i Sverige: Stigs Konditori och Servicebutik, Stationsgatan 4, Gullringen
Tvåa i Sverige: TM Bagarstuga, Centrumvägen 5, Västerhaninge
Trea i Sverige: Müllers Bageri & Konditori, Fredsgränd 13, Nynäshamn
Stockholm: TM Bagarstuga, Centrumvägen 5, Västerhaninge
Göteborg: Lilla Sur Göteborgs Hantverksbageri AB, Solrosgatan 11, Göteborg
Malmö: Bellevue Konditoriet i Malmö AB, Bellevuevägen 31A, Malmö
Uppsala: Landings Konditori, Kungsängsgatan 5A, Uppsala
Västerås: Öhrmans Konditori, Stora Torget 2, Västerås
Örebro: Konditori En bulle i ugnen, Örebrovägen 20, Odensbacken
Linköping: Lilla Brödboden, Grindgatan 79, Linköping
Helsingborg: Fika på Berga, Garnisonsgatan 10, Helsingborg
Jönköping: Centralkonditoriet, Östra Storgatan 85B, Jönköping
Norrköping: Tinas Café å sånt, Skolgatan 1, Norrköping