Skip to main content

Nya reglerna om bordsservering

bordsservering

 

Inget ”barhäng” och inga bufféer. Servering ska ske vid bord om sådana finns och take away skötas så smidigt som möjligt.
- Vi tycker att detta är bra, säger Convenience Stores Swedens vd, Bengt Hedlund. Huvudsyftet är ju att människor ska vara nära varandra så kort tid som möjligt. När det gäller detaljer får man tänka själv.


Bengt menar att man framför allt ska se denna nya åtgärd som en chans att slippa stänga. Nästan alla andra länder har stängt restauranger och alla butiker utom livs och apotek.

- Vi slipper det. I alla fall tills vidare.

Att hålla avstånd ska vara en självklarhet i dessa dagar och exakta angivelser måste inte finnas.

- Ju kortare exponeringstid och ju mindre närhet, desto bättre. Det klarar vi genom att använda sunt förnuft. I vår bransch är ju take away redan etablerat och de som vill äta i lokalen ska göra det sittande vid bord.  

Det Folkhälsomyndigheten föreskrev den 24 mars, med stöd av smittskyddsförordningen, är att restauranger, barer och caféer i hela landet behöver vidta särskilda åtgärder för att minska risken för spridning av covid-19. Trängsel mellan människor i köer, vid bord, bufféer eller bardiskar får inte förekomma utan besökare ska kunna hålla avstånd mellan varandra.

 Besökare ska äta och dricka sittandes vid bord. Personal bär ut beställningarna. Om det är möjligt att låta gästerna beställa och hämta sin mat och dryck själva så är det tillåtet, så länge som det inte leder till trängsel eller köer. Hämtmat kan överlämnas som vanligt, så länge det går att göra utan trängsel mellan människor.

 

Text och foto:
GUNILLA PIHLBLAD

 

 

Läs mer här.