Skip to main content

Nu ska Brunos korvar ut på franchise

 bruno

 Bruno Fortkord, mannen bakom en rad goda korvar.


Vissa korvkiosker lyckas få den där profilen som gör att folk återvänder gång på gång. För att äta den annorlunda, lite exklusiva portionen med ingredienser gjorda efter egna recept. En sådan är är ”Brunos” i Stockholm som nu ska ut på franchise med hjälp av den andra generationen i familjen som startade verksamheten på Östermalm 1992.

Vi tar det där med namnen först. Östermalms Korvspecialist är den ursprungliga kiosken, belägen på Nybrogatan, ett kvarter från Östermalmstorg.

- Mina föräldrar som startade verksamheten, ville att den skulle hela Östermalmsgrillen. Men då påstod kiosken på torget att de skulle ha det namnet. Så i stället för att bråka bestämde sig mamma och Bruno för det namn vi fortfarande har, men som snart ska bli Brunos Korvbar i stället, säger Caroline Dimeo och förklarar familjeförhållandena.

- Min mamma Inga var tidigare gift med Bruno Fortkord som alltså är min styvfar. Idag är det jag och min man Clas som driver Östermalms Korvspecialist där även mamma jobbar. Bruno själv är verksam på Rosenlundsgatan på söder där vi 2015 öppnade Brunos Korvbar.

caroline


Caroline Dimeo driver Östermalms Korvspecialist tillsammans med sin man Clas.

Bruno, som är från Tyskland, började sitt liv i Sverige med att jobba på restaurang. Han berättar att den andra ”korvtysken” i Stockholm, Günther Schwartz, var stamgäst på restaurangen och att de blev vänner.

- Folk tror ofta att vi var konkurrenter, men så var det aldrig. Han gjorde ett jättefint jobb med sitt gatukök och gick tyvärr bort alldeles för tidigt.


Vi besöker först Caroline på Nybrogatan när hon förbereder sig för dagens pass i den lilla kiosken där utbudet består av ett trettiotal kvalitetskorvar, alla ”handplockade” och några med egna recept, specialbakade baguettebröd, surkål och egna såser.

- Vi har även kycklingkorv samt vegansk och vegetariskt alternativ. Dessutom har vi haft halloumitoast sedan länge tillbaka.

Under luncherna och helgerna måste de vara två i kiosken. Dels för att köerna stundtals är långa men också för att kunna åka till lagret i Nacka och fylla på.

Det blir två resor om dagen och på slutet sköter vi även diskning av filter och annat där.

 

ext

Brunos Korvbar ligger på Rosenlundsgatan på söder.

Bruno, som fyller 80 i år, klarade inte riktigt att gå i pension. I stället bestämde sig familjerna för att öppna en ny korvkiosk på söder. Denna är dock inbyggd med lite sittplatser både inom- och utomhus.

- Det fanns efterfrågan och när den här lokalen dök upp så var det bara att slå till, säger Bruno som jobbar själv med hjälp av en anställd.


Caroline och Clas ser potentialen i verksamheterna och har med hjälp av en konsult tagit fram ett franchisekoncept. Namnet ska vara ”Brunos Korvbar” och man står i startgroparna för att påbörja expansionen.

- Men vi vill först öppna en tredje enhet själva. Så vi söker lägen för fullt.



skarmavbild 2020 03 10 kl. 09.41.26

Lånat från Facebook-sidan.


Östermalms Korvspecialist har blivit flitigt uppmärksammad i olika sammanhang genom åren.

- Bland annat gjorde BBC ett program där vi fick vara med. Vi har varit med hos Mat-Tina i SVT och flera matlagningsböcker med mästerkockar bakom har rekommenderat oss. Vi finns med i ”Where Chef´s Eat” som är en internationell matguide, i ”100 under 100” och vi är rekommenderade på ”Yelp” med flera sajter.

Den världskända matbloggaren Mark Weins åt hos Östermalms Korvspecialist, filmade och la ut på Youtube. Något som många turister från hela världen kommer och berättar då de ska beställa. De vill då äta bästsäljaren ”Kabban” som är på eget recept.

- Dessutom har vi blivit uppmärksammade av internationella kockar som rekommenderar oss. Under sommaren 2018 gästade vi Nyhetsmorgon i samband med varmkorvens dag, berättar Caroline och avslutar med fjolårets stora händelse.


- Då fick vi äran att få utmärkelsen ”Årets Korvkiosk 2019” av Korvakademien vilket har motiverat oss ytterligare att vilja lyckas med att leda marknaden med snabb, kvalitativ korv över nationell mark. Detta ledde även till att Brunos Korvbar sågs på Youtube hos Mauri med ”Uppdrag mat” och att det spelades det in ett program, ”Somewhere Street”, av ett japanskt statligt TV-bolag.

flagga

I det nya franchisekonceptet har man valt att lyfta fram "Brunos" som varumärke.

Östermalms Korvspecialist har öppet 11-21 på vardagar och 11-18 på helger. Rörelsen omsatte fem miljoner 2019 och totalt har den fördubblats under de senaste fem åren. På Brunos Korvbar är öppettiderna 11-20 respektive 11-17. Omsättningen här ligger på två miljoner. I genomsnitt säljer man minst 300 portioner per dag på båda ställena tillsammans.

I konceptet ingår även catering som kan utföras på två olika sätt. Dels genom att man grillar färdigt beställningen i kiosken och levererar i värmelådor. Dels genom att man åker ut och grillar på fester och liknande.

- Vi är verkligen stolta över det vår familj har åstadkommit och vill att vårt koncept ska komma ut på bredare bas. Så vi ser fram emot franchisestarten. Det finns potential och dessutom är det ett roligt jobb att få möta alla trevliga och nöjda kunder, hälsar Caroline Dimeo.

P.S. Strax efter vårt besök vann Bruno Fortkord själv Korvakademins ”Hederspriset 2020” som han fick ta emot på Korvfestivalen. Det bådar så klart gott för varumärket där han själv är avbildad.


Text och foto: GUNILLA PIHLBLAD