Skip to main content

Avfallshantering viktig del i Reitans hållbarhetsarbete

reitan hallbarhet

Michael Norén är Bygg-, projekt- och hållbarhetsansvarig på Reitan Convenience.


En central del i svenska Reitan Conveniences hållbarhetsstrategi handlar om att förbättra och utveckla avfallshanteringen, som man tagit ett ordentligt helhetsgrepp om. Möt Michael Norén, Bygg-, projekt- och hållbarhetsansvarig på Reitan Convenience.

Kan du berätta lite om hur ni arbetar med avfallshantering?


- Vi har lovat att ställa om verksamheten till cirkulära flöden med målet att nå zero waste innan år 2030. Tillsammans med Svensk Avfallsrådgivning har vi därför gjort en inventering av hur mycket avfall och vilka avfallstyper som uppkommer i våra butiker. Vi vill ta ett helhetsgrepp om avfallsfrågan och har därför tittat både på vårt verksamhetsavfall, det vill säga det som uppstår och hanteras i butikerna, samt det avfall som följer med kunderna ut från butiken och kastas på andra platser, såsom exempelvis plastförpackningen till chokladkakan.

Vilken roll spelar avfallshanteringen?


- En väldigt stor roll! Det handlar om att skapa en hållbar avfallshantering i butikerna, att minska mängden förpackningsmaterial som kunderna behöver kasta, och att säkerställa att avfallet faktiskt är återvinningsbart. Butikerna måste ha goda förutsättningar att källsortera det avfall som uppstår och metoder för att slänga så lite restavfall som möjligt - målet är att restavfall som inte går att sortera på sikt ska försvinna helt och hållet.

Varför är det viktigt att mäta avfall på det här sättet?


- Frågan om hållbarhet är idag mer aktuell än någonsin och vi är övertygade om att vi måste ställa om för att kunna möta kundernas behov och krav i framtiden. Alla de insikter och all kunskap som vi får genom att kartlägga avfall på det här sättet är också det som kommer ligga till grund för det gemensamma arbete som vi behöver göra med våra leverantörer framöver för att minska förpackningsmaterialet och hitta nya typer av smarta förpackningslösningar.