Skip to main content

Idag är det internationella matsvinnsdagen

 

matsvinn kvadrat


Onsdagen den 29 september är det internationella matsvinnsdagen. Den uppmärksammas över hela världen, även i Sverige. I samband med den här dagen satsar Livsmedelsverket tillsammans med Jordbruksverket och Naturvårdsverket på att informera om hur frukt och grönsaker bäst förvaras i hemmet, så att de inte riskerar att slängas.



Som en åtgärd för att minska matsvinnet har FN tagit initiativ till Internationella matsvinnsdagen som är den 29 september varje år, världen över. Det här är andra gången dagen uppmärksammas. I år sammanfaller det med att FN utsett 2021 till det internationella året för frukt och grönsaker.

Ta hand om frukt och grönt
- Frukt och grönsaker är några av de vanligaste livsmedlen som slängs i onödan i hushållen. I samband med matsvinnsdagen har vi gått ut med information vi om hur man ska förvara frukt och grönt på bästa sätt så de inte riskerar bli matsvinn, säger Karin Fritz projektledare Livsmedelsverket.

På Livsmedelsverkets webbplats finns information och nedladdningsbart material om förvaring av frukt och grönsaker hemma.

Viktigt med brett engagemang
- Det är roligt att många i livsmedelsbranschen och andra uppmärksammar matsvinnsdagen. Det här är en dag där det finns möjlighet för alla att engagera sig och bidra till minskat matsvinn. De som är intresserade kan använda sig av materialet som finns på vår webbplats, säger Karin Fritz.

Smart att ha svinnsikt
Idag uppstår majoriteten av allt matsvinn i hemmen, men det finns enkla sätt att ändra på det. Här handlar det om att ha svinnsikt, att bli uppmärksam på sitt matsvinn för att sedan förändra sitt beteende och inte slänga mat i onödan

- Förutom att matsvinn är pengar som bokstavligen försvinner i soporna är det inte klimatsmart. Vill du göra en enkel insats för klimatet kan du se till att minska matsvinnet hemma, säger Karin Fritz.


Användbara tips
En vanlig missuppfattning är att man tror att man inte kan äta mat som passerat bäst-före-datum. Det är fel och innebär att mycket mat slängs i onödan. Använd dina sinnen och titta, lukta, smaka på maten. Känns den fräsch går den bra att äta. 

- Ett bra tips för att minska matsvinnet hemma är att göra matlådor av det som man inte orkar äta upp. Mat tål att bli uppvärmd flera gånger och förvara den däremellan i kylskåp i fyra plusgrader. Hinner du inte äta upp går i princip alla livsmedel att frysa, säger Karin Fritz.

Livsmedelsverkets webbplats finns fler tips på hur man kan minska sitt matsvinn.


Fakta om matsvinn

  • En tredjedel av all mat som produceras i världen äts inte upp.
  • Matsvinn är livsmedel som producerats i syfte att bli mat, men som av olika anledningar inte äts eller dricks upp. Matsvinn uppstår i hela livsmedelskedjan och den största delen av matsvinnet uppstår i hushållen.
  • Matsvinn och livsmedelsförluster står för mellan 8-10 procent av allt utsläpp av växthusgaser i världen.
  • Om matsvinn var ett land vore det den tredje största utsläpparen av växthusgaser i världen, efter Kina och USA.
  • Att minska matsvinnet i världen är ett viktigt bidrag till klimatet, därför har FN som mål i Agenda 2030 att halvera det globala matsvinnet, och minska svinn och förluster i hela livsmedelskedjan.
  • Om det inte fanns något matsvinn i världen skulle ytterligare tre miljarder människor slippa att vara hungriga.
  • Varje år slänger hushåll i Sverige cirka 19 kilo ätbar mat per person. Det som oftast blir matsvinn är frukt, grönsaker, bröd och matrester.
  • Dessutom hälls 18 kilo mat och dryck ut i vasken, per person och år. De produkter som oftast hälls ut är kaffe, te och mejeriprodukter.
  • Sammanlagt slängs alltså 37 kilo mat per person och år, för en familj på två vuxna och fyra barn handlar det om 148 kilo per år.
  • Ett matsvinn på 19 kilo i soptunnan skulle kunna motsvara över 40 måltider per år för en person (en lunch brukar väga ca 400-500 gram).
  • Ett matsvinn som hälls ut i vasken på 18 kilo skulle kunna motsvara 90 koppar kaffe (räknat på att en kaffekopp är 2 deciliter = 200 g).