Skip to main content

Cirkeln har slutits för hamburgerkungarna

claes magnus tummen upp 500

Tummen upp för en bra affär mellan Claes-Göran Jönsson och Magnus Pojen.

 

De möttes på McDonald’s första restaurang i Örebro i mitten av 80-talet och blev både kompisar och kolleger. Sedan skildes deras vägar och de byggde upp sina egna hamburgerimperier. Nu har cirkeln slutits då Magnus Pojen sålt sina fyra restauranger i Örebro till Claes-Göran Jönsson som därmed har hela 25 McDonald’s på olika håll i landet.

 

Ska vi ta detta kronologiskt så får vi börja när Claes-Göran, då boende i Hammar i södra Närke slutade nian och med föräldrarnas råd och bistånd ”satsade på något praktiskt”. De köpte tillsammans Askersundsgrillen och där, 1979-80, började alltså den blivande kungens resa i fast food-branschen. 

Nästa steg för hans del blev jobb på Clock i centrala Örebro och där var allt frid och fröjd till maj 1984 när en drottning äntrade staden och gatan. Åsa Johansson, första kvinnliga franchisetagaren inom McDonald’s Europa, slog upp portarna till restaurang nummer 16 i Sverige. Med sig hade hon sina tre barn, varav ett var den då 17-årige Magnus.

- Clock var bra, jag lärde mig mycket. Men när McDonald’s öppnade i andra änden av kvarteret så sjönk försäljningen drastiskt, säger Claes-Göran som fann det säkrast att rädda sig över till andra sidan.
- Som tur var vågade Åsa ta in mig. Men först blev det utbildning i Linköping.

 

claes magnus stanley beskuren

En något yngre upplaga av de båda kollegerna; Claes-Göran till vänster och Magnus i mitten. Till höger en annan medarbetare som är välkänd i Örebros restaurangkretsar, Stanley Wong.

 

Magnus var så ung när mamma Åsa drog i gång att han inte fick jobba natt. Men snabbt blev han en del av verksamheten och Claes-Göran och han hade samma skift i flera år. Restaurangen utvidgades genom att intilliggande lokaler togs över. 1992 öppnade familjen sin andra enhet på Västhaga och den blev då nummer 60 i Sverige. Men det var ingen direkt dans på rosor.

- De två första åren på Drottninggatan var tuffa eftersom lokalen helt enkelt var liten och försäljningen därmed för låg. De första åren på Västhaga var också tunga men när en vägskylt kom upp på motorvägen rullade det på bättre.

Ytterligare lägen söktes och kronprins Magnus började känna sig redo för tronskifte. Men så lätt var det inte.

- Jag var tvungen att visa min kapacitet genom att först driva en egen restaurang. Det blev den nyöppnade i Karlskoga 1995. Samma år startade mamma en inne på Mariebergs köpcentrum, nummer 92 i Sverige. 2002 öppnade vi vår fjärde restaurang, nummer 243, på Södermalmsplan.

fran magnus fb

Det här kollaget har vi lånat från McDonald’s Örebros Facebook-sida.

 

Magnus tog över formellt 1999 och Claes-Göran stannade hos Åsa på Drottninggatan i sex år då han blev handplockad till Västerås. Först var han anställd, sedan så kallad partner. Men från 2002 är han franchisetagare och därefter rullade det på ganska rejält. Man kan ana att Claes-Göran gillar utmaningar.

- Jag fick det ena erbjudandet efter det andra och som mest hade jag 30 restauranger i Sverige och Norge, säger han och förklarar att det egentligen inte är så mycket svårare att ha många.
- Det svåraste är nog att gå från en till två. Sedan blir det också annorlunda när man går utanför sin egen stad. Det blir det mycket resor och det krävs en annan struktur och supportorganisation.

 

ny bild morker

 

Vi pratar lite om att ha så många anställda. Magnus som ”bara” haft fyra restauranger som mest, berättar att han kunde besöka alla inom loppet av en timme. Hände det något så var han på plats inom tio minuter. Men visst är det många människor att hålla reda på. Under ett dygn på Västhaga var till exempel 50 personer i gång i olika skift. 

- Vi är viktiga som arbetsgivare och om vi är duktiga kan vi behålla deltidare under till exempel hela gymnasietiden. Är vi också flexibla kan de bli kvar ytterligare några år om de studerar. Vi är även bra på att ge referenser till kolleger i andra delar av landet. Oavsett hur lång tid man är anställd så ser vi till att man får ut så mycket som möjligt av sitt jobb, bland annat att man tränar upp sin sociala kompetens. Det har vi tillbaka i form av bättre restauranger, säger Magnus Pojen.

Claes-Göran har idag 1 600 på sina lönelistor. Motsvarade siffra för hela McDonald’s är 12 000. En väl fungerande organisation är så klart viktigt. Idag jobbar förresten både Magnus och hans fru Anna där. Magnus som ansvarig för olika projekt, nu senast ombyggnationen av Södermalmsplan. Anna inom administrationen.

 

flaggor

 

Men varför valde då Magnus att sälja?

- Jag är 55 år och har inte gjort något annat i mitt yrkesliv. Anna och jag träffades när vi gick i nian och har jobbat ihop sedan 1984. Våra barn är utflugna och har sina egna liv. Vi kände helt enkelt att det var läge att hitta på något annat.

Som att jobba på McDonald’s?

- Haha. Vi har inte sett vad som händer framöver ännu.

Slutligen ber vi dessa tunga grabbar att berätta vilken som deras egna favoriter på menyn. Ingen av dem tvekar.

- Quarter Pounder Cheese - utan ketchup. En nygrillad sådan väcker fina minnen, säger Claes-Göran.

- Quarter Pounder Cheese - med ketchup. Jag har ätit på jobbet varje dag i hela mitt yrkesliv. Allt är bra, men den är bäst, säger Magnus Pojen.

Vi säger tack för en trevlig intervju och lycka till båda två!

 

Text: GUNILLA PIHLBLAD