Skip to main content

De hjälper dig att servera säker mat

boh

Magnus Bergström och Rikard Hellqvist 

 

Företaget Bergström & Hellqvist är en av Convenience Stores Swedens samarbetspartners. De hjälper våra medlemmar, och andra företag också såklart, med det mesta som rör kvalitet och livsmedelssäkerhet. Tillsammans med dem har vi tagit fram vår branschriktlinje Säker Mat, och vi kan också erbjuda våra medlemmar subventionerade utbildningar inom livsmedelshygien, egenkontroll och matallergier. Det här är en av våra viktigaste medlemsförmåner - den hjälper dig att vara rädd om både din kund och ditt företag!

Den som säljer mat vet hur viktigt det är med kvalitet och livsmedelssäkerhet - allt från att ha god hygien och fungerande rutiner för egenkontroll när man hanterar livsmedel, till att skydda konsumenten från allergiska reaktioner och magsjuka genom säkra produkter och korrekt information. Det kan få oerhört tråkiga följder för både kunden, och ditt företag, om det skulle uppstå en situation där någon till exempel blir matförgiftad eller får en allergisk reaktion. För kunden kan det vara direkt farligt, och för ditt företag kan det innebära att andra kunder inte vågar handla mat hos just dig. En tråkig situation som kan ta tid att komma till rätta med. 

 

Tortilla wrap sandwich with fried chicken and vegetables on wooden background,selective focus

Alla företag som hanterar livsmedel ska ha ett egenkontrollprogram för säker mat. 

 

Nytta för våra medlemmar

En ny lagstiftning avseende livsmedelshantering började gälla 2006 inom EU. Den innebar i korthet att alla företag som på något sätt hanterar livsmedel skulle ha ett så kallat egenkontrollprogram för säker mat. Det gäller ju också företagen i vår bransch. Bengt Hedlund, vd på CSS, insåg snabbt att detta var något som skulle komma att påverka våra medlemmar och att CSS, genom att erbjuda kurser och support inom livsmedelshygien och egenkontroll, skulle kunna skapa nytta för medlemmarna.

En första kontakt togs med konsultföretaget Bergström & Hellqvist, och ett samarbetsavtal blev klart 2008. För att möta de nya behoven på kompetensutveckling så hade företaget redan utvecklat unika kurser för just servicehandel och fast food. Det innebar att CSS, via den stiftelse man förvaltar, nu kunde erbjuda subventionerade utbildningar till sina medlemmar -  ibland med upp till halva kostnaden.

 

colourbox6083174 kopia

 Idag sker utbildningarna online vilket gör det enkelt att delta oavsett var man bor. 

 

Convenience Stores Sweden kan subventionera utbildningar för medlemmar

Utbildningar inom livsmedelshygien, egenkontroll och matallergier anpassades ytterligare för att passa våra medlemmar. Till en början var utbildningarna fysiska, men i takt med den tekniska utvecklingen som skett så sker nu utbildningarna online. Det innebär att man kan delta från valfri ort. Pandemin har också påskyndat utvecklingen av de digitala utbildningsmöjligheterna. 
 

- I mars 2020 var pandemin ett faktum i Sverige med restriktioner som infördes. I princip på en dag försvann en stor del av våra uppdrag att hålla fysiska kurser och vi blev tvungna att gå in i krisläge. Vi kunde välja att vara passiva och tycka synd om oss själva, eller se möjligheterna. I början av april 2020 lanserade vi ett nytt koncept med digitala utbildningar live online. Det har blivit ett framgångsrikt koncept som är mycket uppskattat och som är här för att stanna, säger Magnus Bergström.   

 

making hot dogs    

Vår branschriktlinje Säker Mat är ett verktyg som gör det lätt att göra rätt. 

 

Branschriktlinjen Säker Mat blir till - finns idag som app

Förutom utformandet av dessa utbildningar så togs ytterligare ett initiativ, nämligen att utarbeta en branschriktlinje för säker mat i servicehandeln. Branschriktlinjen är vårt sätt att beskriva hur man uppfyller kraven i livsmedelslagstiftningen, ett verktyg som gör det lätt att göra rätt. Den första versionen godkändes av Livsmedelsverket och publicerades 2009. Den gavs också ut i tryckt format, men idag så finns Säker Mat självklart som app. Våra medlemmar betalar bara halva priset för appen, men det går självklart bra för alla företag som hanterar mat att använda sig av den.

 

skarmavbild 2018 11 30 kl. 11.25.38

Appen Säker Mat - lätt som en plätt att använda. 

 

Magnus Bergström och Rikard Hellqvist har lång erfarenhet på området, och deras företag har i många år varit en uppskattad samarbetspartner till CSS. Magnus och Rikard träffades redan på universitetet när de läste till ekonomagronomer på Sveriges Lantbruksuniversitet. Under studietiden fick de förtroendet från universitet att ansvara för och driva två olika kurser i kvalitets- och miljöledning. Under denna tiden föddes idén till det företag som de startade 1999, och driver tillsammans än idag. Samtidigt som de ansvarade för de två kurserna på universitetet, så fick de också en idé om att skriva en bok tillsammans - Kvalitets- och miljöledning i livsmedelsbranschen. 
 

Intresse från kommunernas livsmedelsinspektörer

När de nya kraven på livsmedelshantering kom så blev företaget också kontaktat av många av landets kommuner. Här såg man ett behov av, och en efterfrågan på, att stärka livsmedelsinspektörernas kompetens genom utbildning. Under åren har Bergström & Hellqvist utbildat många inspektörer, som också är positiva till vårt verktyg Säker Mat. Att ta frågan om livsmedelshygien på största allvar finns det definitivt fog för. 

framsida

Branschriktlinjen Säker Mat i sin tryckta version.

 

Siffror från Livsmedelsverket

På Livsmedelsverkets hemsida skriver man att: det går att uppskatta antalet matförgiftningar utifrån hur många som totalt blir magsjuka varje år, och att internationella studier visar att mellan tio och trettio procent av all magsjuka kan kopplas till smitta via just mat. Magsjuka kan också orsakas av dålig hygien hos den som hanterar maten. 

I Sverige uppskattas antalet fall av magsjuka till 0,31-0,39 per person och år. Det innebär att i ett land med Sveriges befolkningsstorlek skulle antalet fall av magsjuka via livsmedel (exklusive dricksvatten) vara mellan 310 000 och 1,2 miljoner!

Cirka femton procent är överkänsliga mot någon mat

Livsmedelsverket upplyser också om att cirka femton procent av vår befolkning är överkänsliga mot någon mat. Det kan vara allergier, celiaki, laktosintolerans eller annat. Med hjälp av utbildningar och vår app får du hjälp att hantera livsmedel på bästa sätt, skydda konsumenten och samtidigt undvika att hamna i tråkiga situationer. 

 
Välkommen att kontakta Susanne Ankarkrans om du vill veta mer om vår branschriktlinje och utbildningarna! Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
 
Text: Ann Hedlund
 
Läs mer om vår branschriktlinje här
Läs mer om de olika utbildningarna här
Läs mer om Bergström & Hellqvist här
Ansök om medlemskap här