Skip to main content

”Total makeover” har gett gott resultat

lena vid salladsbar

Lena Berg 

 

När Lena och Christian Berg tog över Frendo-butiken vid Preem-stationen i Lilla Edet för snart fem år sedan, insåg de direkt att det fanns mycket att utveckla. Så har också skett och idag är det inte mycket som är sig likt på anläggningen. Dessutom gynnas man av att området som sådant expanderar.

Paret Berg kom från helt andra sysselsättningar. Hon hade jobbat i storkök i många år och han jobbade inom recyclingbranschen - och gör fortfarande. Det är Lena som står för den dagliga driften tillsammans med personalen medan Christian sköter administration och ekonomi.

- En naturligt uppdelning, tycker Lena som gillar att arbetsleda och dessutom är en fena på allt det hushållstekniska.

- Jag jobbar måndag till fredag och ser till att vara ledig på helgerna. Vi är totalt tre heltidsanställda men just nu är det elva på lönelistan. Vi  behöver ganska många extratimmar under sommaren.

Lilla Edet är en ort med  14 500 invånare i kommunen och cirka 10 000 i huvudorten som ligger utmed Göta älv mellan Trollhättan och Göteborg. Orten är av naturen delad i öster och väster om älven, själva city ligger på ena sidan och bostadsområdet där Frendo ligger är på andra.

- Här byggs det både lägenheter, villor, skola och förskola, vilket vi är glada för på alla vis. Under sommaren har vi också mycket trafik till badplatser och allmän tursim.

Macken har funnits länge, förre ägaren hade drivit den i 30 år. Då var det motorinriktat med egen verkstad och mycket bilistiskt i butiken. Men paret Berg valde en helt annan inriktning.

- Man kan säga att vi mekar med mat i stället för bilar.

 

fastfood

Satsningen på mat och fika har lyft försäljningen och kommer att fortsätta göra det eftersom det är mera nytt på gång. 

 

För ett år sedan började man bygga om för att få ett bättre flöde i allt från in- och utlastning till beredning och försäljning. Det har blivit som en helt ny butik, både utseendemässigt och till innehållet. Ökningen på fika och mat är markant men även på annat i sortimentet märks en uppåtgående trend. Det senaste tillskottet är för övrigt lite leksaker.

Men maten är en ”success  story” i  sig. 

- Vi började direkt med att göra egna mackor och inriktade oss på att vi har mycket arbetare som vill ha rejäla portioner. Våra tekakor med köttbullar och rödbetssallad och tradarmackorna med stekt ägg och falukorv går som smör i solsken, säger Lena och berättar om baguetter och frallor som också har en strykande åtgång.

- Vi säljer även jättegoda pizzor som vi köper in färdiga och värmer och vi har en bra pommes frites. Självklart också korv och vi förbereder oss nu för att även börja med hamburgare.

På Frendo i Lilla Edet jobbar man inte direkt med frukostmenyer men säljer ändå mycket frukost.

- Produkterna finns där ju och det är lätt för kunderna att plocka ihop själva. När vi öppnar klockan 6 är det mycket kaffe, frallor, småyoghurt, snus och cigaretter. Vid 9-tiden kommer sedan korvförsäljningen i gång.

 

kafe

Ombyggnaden är så genomgripande att det har blivit som en helt ny butik.

 

En annan nyhet sedan en tid tillbaka är salladsbaren från Picadeli som går mycket bra. Och sallad köps av alla åldrar och av både män och kvinnor. Lena tror också att det blir mycket av den varan när de som ska vidare till havet stannar till i sommar.

Viktigt i sammanhanget är att det ska gå snabbt att handla. Självklart ska det vara vällagat och kvalitet, men snabbheten kan inte nog poängteras.

- Vi ska öppna en kassa till, väntar bara på detaljer i utrustningen. Det är helt nödvändigt, speciellt på helgerna. Tidigare kunde vi jobba ensamma men nu måste det vara två på varje skift.

Mjukglass är också en storsäljare och på gång är matbrödsförsäljning i ”lösvikt”. Det har visat sig att salladsbaren fört med sig ökad försäljning av oberedda frallor, därför tror Lena att att det kan fungera även i större skala.

- Vi har väldigt fina surdegsfrallor och går den här satsningen bra kan det även blir limpor och annat som vi kan baka av i butiken. Vi har en ugn ute i butiken och en i köket.

Servering finns både ute och inne och i sammanhanget ska också lyftas fram det flödesschema med arbetsuppgifter som Lena är mamma till. 

- Det är superviktigt att vi håller rent och snyggt och fyller på hela tiden. Schemat är till stor hjälp här.

I samband med ombyggnaden satsade man också på rejäla kyl- och frysrum så att man snabbt och lätt kan fylla på bakifrån.

 

ingang frendo

Medlemskapet i Emab och Frendo ger möjligheter att alltid kunna få hjälp och att samtidigt kunna snappa upp goda idéer från kolleger runt om i landet.

 

Hur tänker ni framåt?

- Vi har utvecklat så mycket under den här fem åren att det nu är dags att landa ordentligt och fortsätta jobba in oss. Men självklart kommer det att hända saker även framöver. Vi snappar upp idéer via kontakter med Emab och andra Frendobutiker och Christian som reser mycket i landet har alltid ögon och öron öppna, säger Lena Berg och avslutar med ett tips som vi gärna vidarebefordrar.

- Vi tänker alltid att vi bara ska sälja sådant som vi själva tycker är bra och är nöjda med.

Intervju och foto: Maria Mannebratt

Text: Gunilla Pihlblad

 

PRESUMTIV VINNARE

skarmavbild 2022 06 22 kl. 14.14.18

 

Nominerad av Emab för att ha gjort en total makeover och byggt om hela sin butik så att den i stort sett upplevs som helt ny.  Genom stort lokalt kundfokus har butiken tillsammans med Emab anpassat ytor och sortiment utifrån hur närområdet ser ut idag och kommer att se ut i morgon. Ägarna är delaktiga i centrala utvecklingsprojekt vilket skapar värde både för butiken och Emab centralt.

FRENDO LILLA EDET 

Butik med automatstation (Preem) i Lilla Edet i  Lilla Edet 22 km söder om Trollhättan, 54 km norr om Göteborg.
Drivs av Lena och Christian Berg
Omsättning varor och tjänster: 10-12 MSEK efter ombyggnaden
180 kvadratmeter butiksyta samt 5 st pumpar, kafé, släputhyrning, automat- och självtvätt
Öppet 6-20 vardagar, 8-20 lördagar och 9-20 söndagar
6 helårsanställda

 

uteservering