Skip to main content

Nu har Carina tagit tillbaka macken


carina.jpeg

Carina Eichinger har nu fått klart med sin nya mack på exakt samma ställe som Shell etablerade sig för 67 år sedan.

 

Det har varit några olika turer för Carina Eichinger sedan hon blev mackägare i Öregrund för 33 år sedan. För det mesta bara arbete och glädje, men ibland också oro och byråkrati. När hon nu ska fira ettårsjubileum i sina nya lokaler konstaterar hon att hon fått lugn och ro i själen. - Nu har macken flyttat hem igen, säger hon.

Minnesgoda läsare känner igen Infartsmacken i Öregrund från tidigare artiklar. Den uppmärksammades här för första gången sommaren 2020, då Carina var nominerad till Convenience Retail Awards där det blev det en andraplats. Ett år senare kunde vi berätta om att man flyttade in helt nya lokaler och nu är det alltså dags för ettårsjubileum. 

Mellan den första artikeln och denna och har det varit pandemi, förhandlingar med hyresvärdar och myndigheter och nu oro över stigande elkostnader. Men energin är densamma och eftersom de flesta bitarna fallit på plats kan Carina och hennes döttrar, Emelie och Pauline, nu börja njuta på riktigt av den framgångssaga som det ju faktiskt är.

Historiken är kort den att Carina Eichinger 1989 tog över en Shellmack vid infarten till Öregrund. Efter 26 år blev hon uppsagd i samband den stora omorganisationen inom Shell/St1. ”Dumpad” med hennes egna ord. Tack vare en massa jävlaranamma lyckades hon klara att driva den på egen hand.

 

insyn_koket.jpeg

Att få ett riktigt restaurangkök, som man dessutom ser rakt in i från butiken, har varit ett stort lyft.

 

Macken har under senare år haft en fantastisk utveckling där satsning på egenproducerad mat och fika tillsammans med sociala medier, ledde fram till en trångboddhet som behövde åtgärdas. Något som fick tjejerna att kavla upp ärmarna för att ta tag i projektet ”flytta macken”. Bara 100 meter ifrån dem fanns nämligen en tom industrifastighet med potential. Men då behövde ju även själva drivmedelsanläggningen flyttas. Vilket man inte gör hur som helst.

- Det var klart för tankstationen i alla instanser när vår tidigare hyresvärd inkom med ett yttrande som gjorde att allt fick tas en vända till. Vi har haft stöd av många, inklusive kommunens hemvårdspersonal, polis och brandvärn, som ju verkligen behöver kunna tanka på hemmaplan, säger Carina och visar stolt upp den nya fina anläggningen som ligger där den ursprungliga Shellmacken, etablerades 1955.

- Det är därför jag påstår att macken flyttat hem.

 

budapest.jpeg

En stor del av butiksförsäljningen är mat och fika. Och i princip allt är hemgjort.

 

Infartsmacken Café & Deli, som är det nya namnet, invigdes sedan den 21 november förra året. Hela huset är 300 kvadrat och butiken upptar 140 av dessa. Man har byggt en bageriavdelning och ett restaurangkök med full insyn från butiken.

- Det är viktigt att kunderna ser vad vi gör, för vi har genom åren ofta fått frågan om varifrån vi tar maten vi säljer.

Hela den här ”följetongen” handlar om utveckling. Att inte stanna upp och vara nöjd utan ta vara på möjligheterna när man upptäcker dem. Som tidigare nämndes är det maten och fikautbudet som lockar kunder från både när och fjärran till Infartsmacken. Men också det uppenbart personliga i både inredningen och bemötandet. Det är helt enkelt väldigt trevligt att vara kund här.

Kontona på Facebook och Instagram är guld värda och hyser idag 2360 respektive 1421 följare. Man är mån om att göra återkommande, relevanta och uppföljande inlägg. Enligt konstens alla regler. Minst ett per dag plus så kallade stories och händelser.

 

fikakunder.jpeg

Fler platser i serveringen betyder också mycket. På bilden ses även den speciella ”gästhyllan” där lokala producenter får ha sina varor. Toaletten som syns till höger är mycket speciellt inredd, nästan som en sevärdhet.

 

Utbudet är ungefär detsamma som i den gamla butiken men man har nu större kapacitet. Beställningar och catering har därmed ökat. Smörgåstårtestubbar är storsäljare och skaldjursplatåer är nu möjliga att göra på plats.

- Fast food och livs utgör cirka 30 procent av försäljningen, säger Carina och berättar att den totala omsättningen förra året blev 17,8 miljoner, varav 9 var drivmedel.

- I år räknar vi med minst 18 miljoner. Vår investering i nybygget har varit cirka 1,5 miljoner.

Oron för ökade elpriser och skenade dieselpris dämpar en del av glädjen och entusiasmen. I juli var elräkningen på 27 000 kronor, i augusti 40 000. Något som många andra tyvärr känner igen. Men åtgärder har vidtagits, både med något neddragna öppettider och andra kreativa sätt att hålla nere förbrukningen.

- Vi ska klara av det här och är ändå lyckligt lottade som befinner oss i en uppåtgående spiral när det gäller försäljning. Nu håller vi också tummarna för att politikerna förstår att företagen behöver stöttning på området.

 

tjejerna.jpeg

Under sommarsäsongen är man 16 anställda, nu är det dessa fem som håller i gång Infartsmacken. Från vänster Emma Bergström, Pauline Eichinger, Carina Eichinger, Emelie Eichinger och Karin Westerberg.

 

Ettårsjubiléet närmar sig och det spånas för fullt om vad man ska hitta på för roligheter. Fest ska det i vilket fall som helst bli och bra erbjudanden till kunderna. Längre framåt finns det en idé om dubbeldörrar och inglasad veranda samt öl- och vinrättigheter.

- Men först måste vi pusta lite. Det finns en hel del att ta tag i även i vardagen, säger Carina Eichinger som samtidigt är mycket nöjd med att de är där de är idag.

- Vi vågade gå utanför vår bekvämlighetszon och vi vågade satsa.

Slutligen några rader om den enorma skillnaden mellan vinter och sommar. Det bor cirka 1500 personer i Öregrund och 500 på Gräsö dit det går färja. Under sommaren kommer ytterligare cirka 60 000 personer hit. Infartsmacken har dessutom försäljning av mat nere vid hamnen under Roslagsloppet som går av stapeln första veckan i augusti.

Text och foto: Gunilla Pihlblad

 

energi.jpeg

kottbullar.jpeg

silvertejp.jpeg

skagenstubbe.jpeg

slattar.jpeg

toaletten.jpeg