Skip to main content

Konsumenterna unnar sig även under bistra tider

 eva_cronholm_och_britt_sandstrom.jpg

Eva Cronholm, 70 år, och Britt Sandström, 63 år, äter gärna ute då och då. 

 

Bistra ekonomiska tider väntar. Inflationen stiger och hushållskostnaderna ökar. Ligger konsumtion av fast food- och cafebesök som ett tidigt hål i den svångrem många kommer behöva dra åt? Convenience Stores News har gått ut på stan och känt konsumenterna på pulsen. Enligt dem vi pratat med så har vår bransch alla möjligheter att klara sig bra genom de tuffare tider som förutspås. Att köpa mat ute är inte det första man avser att dra in på.
 
Enligt en aktuell Sifo-undersökning planerar hälften av de svenska hushållen att dra ned på sin konsumtion i höst. Convenience Stores News har träffat några konsumenter för att få deras uppfattning om hur mindre pengar i plånboken påverkar deras konsumtion av convenience-food.

Eva Cronholm och Britt Sandström är på besök hos Strandens Burger i Limhamn. De brukar besöka ett gatukök 1-2 gånger per månad.

- Vi tänker inte göra färre besök, fortfarande är det ganska billigt att äta ute. Men stiger priset med 15-20 procent då får vi nog tänka om, säger Eva.

- Då blir det till att laga mat hemma, inflikar Britt.

Båda menar att gatuköken är ett viktigt inslag i samhället. 

- Bekvämt, enkelt och prisvärt och som här dessutom väldigt gott. Det finns många människor som arbetar på olika platser, byggare och hantverkare och för dem är gatuköken viktiga. Många har varken tid eller lust att sätta sig på en lunchrestaurang, menar Eva.

 

skarmavbild_2022-10-28_kl._15.26.54.png

Daniel Tönnesson, Erik Demare, Benjamin Ahlgren och Oscar Hed gillar Espresso House.

 

En gång varannan vecka blir det cafebesök för kompisarna som går det avslutande läsåret på idrottsgymnasiet i Malmö med inriktning fotboll och hockey.

- Det är härligt att sitta här en stund och snacka och koppla av. Det ska nog bli ganska mycket dyrare för att vi inte ska komma hit till Espresso House i Limhamn. Men det är klart, höjs kaffepriset med 20 kronor koppen, så får man nog tänka om, säger Erik.

- Till en början plockar vi nog bort tilltugget som muffins eller chokladbulle. Blir det för dyrt så får vi handla kakor i någon butik och fika hemma hos varandra istället, menar Daniel.

 

leonard_lundgren.jpg

Leonard Lundgren på Café Jesusbaren vid ”Jesusparken” i Malmö.

 

- Det ska mycket till för att jag inte ska gå ut och ta en kaffe. Jag brukar sätta mig på ett café och jobba någon timme varje dag. Det är ett skönt avbrott från att sitta hemma på kontoret, säger Leonard Lundgren, 25 år.

Avkoppling, inspiration och möte med människor är de anledningar som Leonard Lundgren lyfter fram för cafebesök.

- Skulle det bli så ekonomiskt dåliga tider att jag inte får råd att gå ut så ofta på café kanske jag söker mig till något bibliotek och tar min kaffe där, säger han.

 

kaka_pa_kaka.jpg

Kaka på Kaka på Tegnergatan i Limhamn.

 

På café Kaka på Kaka träffar vi Gabriella Larsson, 34 år, som inte vill vara med på bild. 

- En gång i veckan brukar jag och min lille son Sam gå på café, ofta just detta Kaka på Kaka på Tegnergatan i Limhamn, berättar Gabriella.

Det är framförallt det sociala och möjligheten att träffa mammor med barn i samma ålder som lockar.

- Det är mysigt och något man ser fram emot.

Är prishöjningar något som påverkar din vana att gå hit?

- Nej det är det inte. Blir det för dyrt kanske jag äter något mer matigt istället för bulle eller kaka. Skulle vi inte träffas här så skulle vi säkert samlas på något annat ställe, kanske hemma hos mig, säger hon.

 

ellen_hagert_och_nicklas_pedersen.jpg

Ellen och Nicklas äter vanligtvis gatuköksmat tre gånger i veckan.

 

Ellen Hagert, 28 år och Nicklas Pedersen 30 år äter gärna gatuköksmat tre gånger i veckan.

- Än så länge märker vi inte så stora prishöjningar. Skulle priserna dra iväg med 10-20 procent kanske vi drar ned till ett besök per vecka, säger Ellen.

- Hellre det än att vi ändrar i våra beställningar för att det ska bli billigare. Vi vill ha det som vi brukar ha det.

Båda hyllar förekomsten av gatukök.

- Ett viktigt inslag som förgyller gatubilden. En stor fördel är också att det finns ett så stort och varierande utbud, säger Nicklas.

 

fredrik_arehov.jpg

Fredrik Arehov, 41 år, besöker ett gatukök dagligen.

 

För Fredrik Arehov är det inget alternativ att dra ner på att äta ute. 

- Det finns inte att jag skulle dra ned på gatuköksbesök eller besök hos andra snabbmatsställen. Jag är byggare och äter dagligen gatuköksmat. Det är det alternativet jag har och det passar mig utmärkt, säger Fredrik.

Omväxling, snabbhet, variation och bra service är det som Fredrik lyfter fram som huvudskäl att han väljer att äta sin lunch hos olika gatukök.

- Jag åker runt i Skåne och jobbar och det är kul att kunna besöka olika platser i synnerhet mindre oberoende kiosker. Inget slår en rejäl ”kioskaburgare”, avslutar Fredrik.

 

olof_mattisson.jpgarline_ogen.jpg

Olof Mattisson och Arline Ogen - nöjda kunder hos Clemens Falafel vid Clemenstorget i Lund.

 

- Detta är ett jättebra alternativ när man har tidsbrist, säger Olof Mattisson, 34 år, när han beställer en falafel vid Clemens Falafel vid Clemenstorget i Lund. Kiosken på klassisk korvkioskmark, är numera ett av de mest besökta falafelställena i Lund.

- Dessutom är det bekvämt att äta, inget kladd och spill. Jag äter gatuköksmat kanske tre gånger per månad och kommer inte att dra in på detta. Då ska priserna stiga riktigt mycket, förklarar Olof.

Arline Ogen, 74 år, tar en paus mellan falafeltuggorna.

- Gott och lite näringsrikt inbillar jag mig, säger Arline.  Hon har precis fått sin beställning, även hon hos Clemens Falafel.

- Det är smidigt och bekvämt, även om det är lite kö så är det snabb service. Det är inte så ofta jag går hit och även om priserna stiger så kommer det inte att påverka mina besök. Jag kommer att gå hit ändå, säger hon.

 

ann-christin_nystrom_och_ingrid_de_jaladjpg.jpg

Ann-Christin Nyström och Ingrid de Jalad, båda 70-plus, besöker regelbundet Café Point på Skomakargatan i centrala Lund.

 

Ann-Christin Nyström och Ingrid de Jalad besöker regelbundet Café Point på Skomakargatan 5 i centrala Lund.  Höstvinden viner,  men de sitter ändå ute.

- Vi träffades faktiskt här och har sedan blivit kompisar. Jag går hit för att det är så socialt, man träffar människor och man kan kika på människor. Det betyder mycket för oss båda att komma ut från bostaden, snacka lite och se fram mot en kopp gott kaffe, berättar Ingrid.

Vad gör ni om priserna höjs ytterligare?

- Vi kommer hit ändå, något måste man kosta på sig, menar Ann-Christin.

 

kerstin_kronholm.jpg

Kerstin Krondahl gillar också falafel.

 

En gång varannan månad besöker Kerstin Krondahl, 60-plus, Lundafalafel på Stora Södergatan i Lund. Vi träffar henne vid lunchtid och kön växer.

- Men det går undan och jag har ofta lite bråttom och då duger det inte att behöva vänta för länge, säger Kerstin.

Inflationen är snart tvåsiffrig och en lågkonjunktur på väg. Hur påverkar det uteätarvanorna?

- Det har blivit vansinnigt dyrt i butikerna, men inte här tycker jag. Skulle priset rusa iväg kommer jag nog att dra ned på mina besök här, så illa är det, menar Kerstin.

Text och foto: Johan Erichs