Skip to main content

Först på jorden att lansera hampakorv

spkysyw3srrp1clk78v8_kopia.png

 

Nu lanserar Urban Deli, tillsammans med det svenska food tech-bolaget Boom Food, den första hampakorven - The Mighty Merguez. Den svenska hampakorven är världens första korv gjord av hampaprotein och kan kallas för en ”gamechanger” för både hälsa och miljö.

I ett pressmeddelande skriver Urban Deli att hampan i korven innehåller så pass mycket av den nyttiga fettsyran Omega-3(ALA) vilket kategoriserar korven som en produkt med ”high amount of Omega-3”. Dessutom innehåller korven hela 12 protein protein.

- Urban Deli vill vara ett fönster för stora och små innovativa matproducenter. För vi vet hur svårt det är att komma in i dagligvaruhandeln med nya produkter. Därför tycker vi att hampakorven är en spännande produkt med näringsrikt innehåll, bra för vår planet och som dessutom är supergod. Precis som vi vill ha det, säger Sara Kokk, marknadschef Urban Deli.

Hampakorven lanseras tillsammans med det svenska food-tech-bolaget Boom Food, som startades år 2021 av Erik Rune och Hans Karlstrand. Boom Food utvecklar och producerar olika köttanaloger av hampaprotein i Sverige. De två produktkategorierna som först kommer att lanseras är korv och kebab. 

- Vår kärlek till hampa grundar sig i tron på att den verkligen kan bli en gamechanger för både folkhälsa och miljö i framtidens matrevolution. Att vi dessutom fått in Omega-3 i en vegansk korv vågar jag påstå är helt unikt. Vi har dessutom fått strålande recensioner på både smak och konsistens så nu rullar vi på och framåt med plant-based 2.0, säger Erik Rune.

Hampa är ett fullvärdigt protein med alla essentiella aminosyror, vilket är de livsnödvändiga aminosyror som människokroppen inte själv kan tillverka, och som således måste intas med födan. Oljan i hampafrön är fleromättad och består av en optimal balans mellan Omega 3, 6 och 9.

The Mighty Merguez, en kryddig växtbaserad korv med nordafrikanska inslag av harissa och aleppopeppar, är den första i serien veganska korvar som produceras av ekologiska hampafrön i Sverige.

- Det ska bli spännande att följa och vara en del av Boom Foods utveckling. Vi har serverat ”Hampakorv i tunnbrödrulle med nästan klassiska tillbehör” i våra restauranger och sålt den som middagskasse i våra butiker. Vi har fått så mycket positiv feedback som vi delar med Erik och Hans, och efter hampakorven ser vi fram mot att också få testa hampakebaben, säger Sara Kokk.

Bild och källa: Urban Deli