Skip to main content

Besök på Lindts museum Home of Chocolate

skarmavbild_2023-04-19_kl._19.26.49.png

1969 blev succéchokladen Lindor en rund pralin. Här får man provsmaka så mycket man vill.

 

Vid ett besök i Zürich nyligen fick vi möjlighet att besöka chokladmuseet ”Lindt Home of Chocolate”. Där finns Lindts största chokladbutik (500 m2) och den spektakulära Lindt-chokladfontänen. Som besökare tas du med på en resa tillbaka till chokladens ursprung och får veta mer om hur kakaon erövrade Europa. Man får också lära sig mer om de schweiziska chokladpionjärerna och deras uppfinningar samt följa chokladtillverkningsprocessen i moderna testanläggningar - och provsmaka chokladen såklart. 

Kvalitetsvarumärket Lindt har en över 100-årig historia bakom sig. Men vi börjar där allt startade, nämligen med chokladbönorna. De tros ha använts i åtminstone 2 500 år. Till Europa sägs de ha kommit första gången år 1502 tack vare Christofer Columbus, och Spanien etablerade tidigt ett monopol på import av kakaobönor. Dock drack man först choklad under flera hundra år, eftersom man ännu inte uppfunnit en metod för att få chokladen att stelna till chokladkakor. Genom att blanda kakao med kakaofett och socker, så kunde företaget Fry's sälja den första chokladkakan i Bristol, England 1847.

 

kakaotrad.jpg

Kakaoträd. 

 

Det råder dock delade meningar om huruvida detta var den första chokladkakan. 1845 så ska David Sprüngli och hans son Rudolf Sprüngli ha tillverkat den första fasta chokladkakan i Zürich. Därefter byggde man flera fabriker som tillverkade choklad. Hur som helst så nåddes 1879 en milstolpe inom chokladtillverkning. Det var Rodolphe Lindt, son till en apotekare, som precis startat en konfektbutik i Berne. Från starten så tillverkade man, precis som andra tillverkare, endast fast mörk choklad. Efter mycket experimenterande så glömde han den så kallade conching-maskinen på under helgen, och när han kom till butiken på måndag morgon så möttes han av den finaste, lenaste och mest delikata choklad han smakat.

 

img_2678.jpgimg_2680.jpg

Till vänster: Ta en sked och pumpa ut flytande choklad - mörk, ljus och vit. Till höger: Klicka ut en chokladkaka i olika smaker. 

 

Hemligheten bakom hans choklad låg i conching-processen som han hade uppfunnit. Conchning innebär att en flytande massa tumlas tillsammans med kulor av trä eller metall för att mala ner partiklar i massan ytterligare. Genom denna nya process kunde man nu producera en fantastiskt smakrik choklad med en silkeslen, slät och krämig konsistens. Det här var början på en chokladrevolution. Sedan dess har processen fortsatt att förfinats. Nu används uppfinningen i hela chokladbranschen.

 

img_2690.jpg

Här hittar du Lindts största chokladbutik som är 500 m2 till ytan. 

 

Johann Rudolf Sprüngli noterade förstås Lindts nya uppfinning, som senare skulle komma att sätta Schweiz på kartan som en chokladtillverkare av toppklass. De två entreprenörerna träffades 1899 och Johann Rudolf Sprüngli erbjöd sig att köpa företaget för imponerande 1,5 miljoner guldfranc - inklusive varumärket Lindt och det hemliga receptet. Lindt gick med på att sälja så länge han fortfarande hade en röst i bolaget. Därmed var företaget Lindt & Sprüngli fött. 1930 ändrades företagets namn till Chocoladenfabriken Lindt & Sprüngli.

 

fasad.jpeg

Chokladmuseet Lindt Home of Chocolate.

 

1949 lyckades man ta fram en choklad som var så krämig att den nästintill liknade smält guld. Den fick namnet LINDOR. LINDOR var först endast en chokladkaka med en god fyllning. Påsken 1952 lanserades Lindt GOLD BUNNY, den ikoniska guldkaninen gjord av choklad inuti, som fortfarande tillverkas. 1969 blev succéchokladen Lindor en rund pralin, som vi också fortfarande känner igen idag.

 

img_2688.jpg

Bakom glasväggarna kan man följa chokladproduktionen. 

 

Till företagets 175-årsjubileum byggdes Lindt Home of Chocolate. Där kan man nu få uppleva chokladens anrika historia. Från planta till färdig produkt. Bland sevärdheterna finns en av världens största chokladfontäner. Den är 9 meter hög och i ett slutet system rinner äkta choklad längs sidorna, och värms sedan upp under fontänen för att igen pumpas upp och rinna ner. Man får också provsmaka olika sorters choklad, för att slutligen prova de delikata Lindorpralinerna. På museet finns också en produktion där man får se hur choklad produceras idag, och givetvis finns en butik som säljer alla chokladsorterna.

Text och foto: Bengt Hedlund

 

fontan.jpg

En av världens största chokladfontäner, som är 9 meter hög.