Skip to main content

“Risit bättre“ vinner Mack-SM 2023!

saga_thyrberg_vinnare_mack_sm_2023_1.jpg

 

“Risit bättre”, skapad av Saga Thyrberg från Stockholm, kammar hem titeln som Sveriges bästa macka 2023! Detta står klart efter en rungande final i Sveriges mest prestigefulla smörgås-tävling på Stockholmsmässan. Vinnarbidraget är sammansatt av smakelement med inspiration från Japan – något som ligger nära hjärtat för skaparen Saga, som tidigare har arbetat som sushikock.

Efter en intensiv final håller Saga Thyrberg i den silverskimrande vinnarpokalen med ett stort leende. Vinnarmackan har sin grund i ett grötbröd, där gröten har ersatts av ris. Det har därefter toppats av en kyckling som marinerats i miso, soja, gochujang och vitlök, en wasabipesto, misoslaw och picklade morötter. Pricken över i:et är toppingen av friterade risnudlar som står för crunchen. Kärleken till det asiatiska köket är vad som har inspirerat Saga till vinnarbidraget.

Juryns motivering lyder:
“Med en symfoni av fantastisk smak och elegans förenar denna macka två kulturer i ett bröd av spännande textur. Varje bit avslöjar en mosaik av tydliga smaker, omslutna i ett visuellt vackert och tydligt koncept, likt en målning som smakar lika bra som den ser ut”.

 

skarmavbild_2023-11-13_kl._18.03.25.png

Vinnarmackan. 

 

- Det känns jättejätteroligt att ha vunnit – jag är så glad! Det är verkligen en dröm som går i uppfyllelse. Jag har länge velat ställa upp och tävla och nu var rätt tid för mig att vara med. Jag tror att jag vann för att jag lyckades sätta smakerna – och för att min macka är ganska nytänkande. Jag hade ju ungefär en sekund till godo i tävlingen, så jag är extremt stolt, säger vinnaren Saga Thyrberg.

Mack-SM arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer. Tävlingen syftar till att hylla mackan som en god, mättande och hållbar måltid. Under tävlingsdagen har finalisterna i uppgift att på endast 45 minuter skapa 20 likadana mackor. Dessa mackor bedöms  därefter av en jury utifrån bland annat smak, utseende och innovation. Utmaningen för de tävlande är att skapa ett helhetskoncept, tänka kostnadseffektivt samt skapa en macka som är såväl nyttig som mättande.

– I över tjugo år har Sveriges bagare & konditorer arrangerat Mack-SM. År efter år tar finalisternas bidrag olika riktningar, men i varje tävling finns en röd tråd. De tävlandes hantverksskicklighet och förmåga att skapa en välsmakande upplevelse, där ett genuint gott och kvalitativt bröd alltid står i centrum. Vi hoppas på att få se fler nytänkande mackor på de svenska lunchborden, säger Martin Lundell, vd på Sveriges bagare & konditorer.

 

mack-sm-till-webb.jpg

Saga Thyrberg och Martin Lundell.

 

Placeringar Mack-SM 2023

1. “Risit bättre” av Saga Thyrberg, Villa Källhagen, Stockholm

2.“Gästriklands riviera” av Felicia Wallström, Hansens Café och Bageri, Sandviken

3.“Det kulinariska mötet” av Eden Mengisteab Habteab, Afroswede bageri och konditori, Karlstad

 

Delad fjärdeplats utan inbördes ordning: 

4. “Veggiemagisk” av Ida Berglund, Nya Hanséns Konditori, Piteå
4. “Krämig mozzarelladröm” av Amanda Berggren, Konditori Linnéa, Hässleholm
 

Juryn består av:

Cassandra Persson, juryordförande och medlem i Svenska Bagarlandslaget. Bagerichef på Sweets by Camilla.
Lina Lundkvist, vinnare av Mack-SM 2022. 
Mattias Jogmark, coach i Svenska Juniorbagarlandslaget. Arbetar på Lillebrors Bageri. 
Maria Sitell, dietist och kommunikationschef Brödinstitutet.
Christian Eek, representant från sponsor KåKå. Bagare och konditor.

Källa och foto: Sveriges bagare & konditorer