Skip to main content

Vår branschriktlinje är nu uppdaterad

bild_1.png

 

Driver du butik eller snabbmatsrestaurang? Med hjälp av Convenience Stores Swedens egen branschriktlinje Säker mat i servicehandel och fast food, som nu finns i en uppdaterad version, kan du enkelt få din lagstadgade egenkontroll att fungera. Allra enklast är det om du använder tillhörande app. Nationella branschriktlinjer är branschernas egna beskrivningar av hur företag kan göra för att uppfylla livsmedelslagstiftningens krav. Via oss kan du också gå utbildningar inom livsmedelshygien, egenkontroll och matallergier. 

Livsmedelsverket och Miljö- och hälsoskyddskontoret i din kommun kräver att du som hanterar livsmedel uppfyller kraven i livsmedelslagstiftningen. Kommunernas inspektörer besöker regelbundet caféer, restauranger och butiker för att säkerställa att lagen efterföljs. 

Den som säljer mat vet hur viktigt det är med kvalitet och livsmedelssäkerhet - allt från att ha god hygien och fungerande rutiner för egenkontroll när man hanterar livsmedel, till att skydda konsumenten från allergiska reaktioner genom säkra produkter och korrekt information. Det kan få oerhört tråkiga följder för både kunden, och ditt företag, om det skulle uppstå en situation där någon till exempel blir matförgiftad eller får en allergisk reaktion. För kunden kan det vara direkt farligt, och för ditt företag kan det innebära att andra kunder inte vågar handla mat hos just dig. En tråkig situation som kan ta tid att komma tillrätta med. 

 

bild_2.jpg

Företaget Bergström & Hellqvist är sedan många år en av våra samarbetspartners.

 

Det branschledande konsult- och utbildningsföretaget Bergström & Hellqvist är sedan många år en av Convenience Stores Swedens samarbetspartners. De hjälper våra medlemmar, och andra företag också såklart, med det mesta som rör kvalitet och livsmedelssäkerhet. Tillsammans med dem har vi tagit fram vår branschriktlinje. Via dem kan vi också erbjuda våra medlemmar subventionerade utbildningar inom livsmedelshygien, egenkontroll och matallergier. Det här är en av våra viktigaste medlemsförmåner - den hjälper dig att vara rädd om både din kund och ditt företag!

Vår branschriktlinje hjälper dig att uppfylla kraven på livsmedelshygien och egenkontroll för säker mat. Den finns i tre olika format. Välj det som passar dig bäst - utskrivbar pdf, inbunden bok eller en app som påminner dig om dagens göromål och enkelt sparar dina kontroller. 

 

skarmavbild_2022-06-08_kl._18.51.49.pngcolourbox2591411.jpg

Den som säljer mat vet hur viktigt det är med kvalitet och livsmedelssäkerhet.

 

Uppdateringar av branschriktlinjen Säker mat i servicehandel och fast food 2024:

En uppdaterad version av branschriktlinjen Säker mat i servicehandel och fast food skickades in till Livsmedelsverket i juni 2024 för bedömning. Efter kommenterar från Livsmedelsverket reviderades den uppdaterade versionen, och i augusti fastställdes den. Branschriktlinjen är Convenience Stores Swedens sätt att beskriva hur livsmedelsföretag kan uppfylla kraven i livsmedelslagstiftningen. Tanken är att det ska vara lätt att göra rätt. Branschriktlinjen är frivillig att följa.

De huvudsakliga nyheterna är:

  • Nya delar och uppdateringar i avsnittet ’Inledning för användaren’
  • Nya kemiska hälsofaror i faroanalyser för olika varor
  • Uppdaterad rutin för inköp avseende förpackningsmaterial
  • Uppdaterad rutin för varumottagning avseende fisk och skaldjur
  • Uppdaterad rutin för beredning avseende hantering av allergener
  • Uppdaterad rutin för värmebehandling
  • Rutinen för sushi har kompletterats med sashimi
  • Uppdaterad rutin för godis och nötter i lösvikt avseende hantering av och information om allergener
  • Uppdaterad rutin för ansvar och organisation avseende livsmedelssäkerhetskultur
  • Uppdaterad rutin för skadedjurskontroll avseende ledarhund eller assistanshund
  • Uppdaterad rutin för avfall har kompletterats om matsvinn och donationer
  • Uppdaterad rutin för spårbarhet bakåt till leverantör avseende hur länge dokumentation ska sparas
  • Uppdaterad rutin för provtagning vad avser vatten och is
  • Uppdaterad blankett för genomgång och uppdatering av egenkontroll vad avser personalens förståelse för matsäkerhet

 

skarmavbild_2024-09-15_kl._12.52.23.pngskarmavbild_2024-09-15_kl._12.52.53.png

 

Minst en halv miljon svenskar blir sjuka eller skadas av livsmedel varje år. Drygt 20 procent av alla som har en matallergi får en oväntad allergisk reaktion varje år. De flesta fall kommer från besök på restauranger, pizzerior, caféer eller conveniencebutik. Alla som säljer och/eller hanterar livsmedel har ett ansvar att det är säkert för kunden. Det krävs mer om man till exempel jobbar med matberedning och mindre om man bara säljer förpackade livsmedel.  Vi har många olika sätt att hjälpa dig med detta.

Du som är butiksmedlem hos Convenience Stores Sweden har många förmåner som du kan använda på området Säker Mat:

  • Branschriktlinjen Säker mat i servicehandel och fast food 
  • Rådgivning och support i matsäkerhet
  • Onlineutbildningar för säkrare mat i servicehandeln
  • Hygieninspektioner & Livsmedelsprovtagning
  • Skadedjursbekämpning & Sanering

Läs branschriktlinjen Säker mat i servicehandel och fast food här

Är du medlem kan du logga in på vår hemsida och läsa mer. 

 

colourbox2686845.jpgcolourbox3180625_kopia.jpg

Kunskap väger tungt, men är lätt att bära.

 

Våra online-utbildningar

Vi vill passa på att slå ett slag för våra branschanpassade online-utbildningar inom både Livsmedelshygien och Egenkontroll och Matallergier och överkänslighet. De är tillgängliga för alla, men för dig som medlem så subventionerar vi kostnaden tack vare en utbildningsfond som finns inom vår organisation. Ditt företag betalar bara ungefär halva priset. Samarbetspartner är också här Bergström & Hellqvist.

Online-utbildningar är prismässigt mycket billigare än fysiska utbildningar, och de sparar tid för dem som ska gå dem. Utbildningarna är uppbyggda i olika delar med inspelade föreläsningar, textavsnitt, filmer och bilder från verkligheten, quizzar och avslutande kunskapstest. Utbildningarna gör man i sin egen takt och var man själv vill. De är både lättillgängliga och lättbegripliga. Man använder läsplattan, mobilen eller en vanlig webbläsare på datorn. Om man fullföljer kursens alla delar får man ett intyg.

 

Pris per person för medlemmar respektive icke medlemmar i Conveneince Stores Sweden:

Livsmedelshygien - medlemmar 400 kr (ordinarie pris 980 kr). 

Egenkontroll  - medlemmar 550 kr (ordinarie pris 1080 kr).

Matallergier och Överkänslighet - medlemmar 400 kr (ordinarie pris 780 kr). 

Här kan du läsa mer om utbildningarna

 Du som är medlem kan logga in på vår hemsida för rabattkoder.

Vi finns här om du behöver hjälp eller har frågor oavsett om du är medlem eller inte.

Du är alltid välskommen att kontakta oss på 08-505 970 30 eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..