Skip to main content

Lyckad satsning på mat i Vara

skarmavbild_2025-04-13_kl._11.14.56.png

 

Bröderna Hanssons Kiosk i Vara har funnits i många år. Det började för länge sedan som ett gatukök och en kiosk. Videouthyrning och godis var stort under en period, men sedan blev det alltmer fokus på mat. Och på den vägen är det. De satsade på thai-mat, något som visade sig vara lyckat för de sålde så mycket att de knappt hann med. Så det har gått bra, och det gör det fortfarande.

Dennis och Leck Hansson har ägt verksamheten i många år, men har nyligen sålt till Sunida Chanmala och Apasra Vichithong som driver den vidare i samma anda. Dennis och Leck arbetar dock fortfarande kvar. Leck jobbar tre dagar i veckan och lagar thai-maten. Vi ber Dennis, som varit med längst, att berätta lite om butikens historia. 

- Jag var inte med från början när det öppnade här. Det var Sven-Erik Siesing som startade och ägde verksamheten i 25 år. Han var en ganska välkänd profil i branschen då och väldigt aktiv i servicehandlarföreningen som det hette på den tiden. 

- Sven-Erik startade upp med kiosk och gatukök, sedan har det byggts om ett antal gånger och växt hela tiden. All videouthyrning och godis försvann för många år sedan, men det var stort på den tiden. Sen blev det alltmer mat som ökade i takt med att godiset minskade. Så är det fortfarande skulle jag säga. 

 

img_6451.jpg

Butik med lång historia.

 

Dennis berättar att Sven-Erik var bland de första som hade kebab i Sverige. Han vet inte var idén kom ifrån, men säger att Sven-Erik var mycket ute och rörde på sig. 

- Detta är cirka 35 år sedan nu. Jag varit här i 30 år. Kebab blev ingen stor grej så vi tog bort det, men det ändrade sig snabbt så fick vi plocka in det igen. Idag är det nog det vi säljer mest av, det och hamburgare. 

Dennis hade först en godis- och spelbutik i Nossebro. Den gick bra, så man utökade med en korvkiosk. Efter cirka tio år så gjorde spel via internet sitt intåg. Då beslöt de att sälja spelbutiken och bara driva korvkiosken vidare. En dag frågade Sven-Erik om de ville köpa verksamheten i Vara. 

- Sagt och gjort. Vi tog över, min bror och jag. Han körde vidare i Nossebro och jag tog över här. Därav namnet Bröderna Hansson. Så höll vi på i många år. Efter några år köpte jag ut min bror och sålde Nossebro. Sen dess har vi bara haft verksamhet här i Vara. 

Idag är det gatuköket samt glass, tobak, konfektyr och thai-mat som gäller. Kunderna kommer mest för maten, de andra kategorierna har de mer som en service till kunderna. 

- Tobaken har minskat men vi säljer det fortfarande. Tobakstillståndet är en dyr historia, uppskattningsvis halva årets förtjänst går åt till kommunens avgifter. Men det är viktigt med servicen till våra kunder. Det vita snuset har tagit över mycket, säger Dennis.

 

img_6443.jpg

That-mat blev en lyckad satsning.

 

Thai-mat började ni med för cirka 15-20 år sedan. Hur kom det sig?

- Det är gott, säger Dennis och skrattar. Så vi tänkte att det här måste gå att sälja… men också för att min fru är thailändska. Det blev en lyckad satsning. Vi sålde så mycket att vi knappt hann med. Det har gått bra och det gör det fortfarande. 

Thai-mat serveras till lunchen på onsdagar, torsdagar och fredagar. Det krävs en del arbete med förberedelserna, så de har nöjt sig med de dagarna för det är mer folk då. Butiken har alla typer av kunder, allt från skolungdomar till pensionärer. Det är öppet sju dagar i veckan och de är 2-3 personer som jobbar varje pass beroende på när i veckan det är.  Ungefär hälften av kunderna köper med sig take-away, och hälften sitter i restaurangen och äter. Det finns 30-35 sittplatser här och det är ofta fullt. På utsidan finns ytterligare ett 40-tal platser, där de just nu målar och gör fint inför sommaren.

 

img_6441.jpg

Nya ägaren Sunida vill gärna utveckla glasskategorin - om det blir tid över. 

 

Det är alltid roligt att fråga folk som varit länge i branschen om de har några särskilda minnen från kundmöten. Dennis har flera, men minns speciellt ett tillfälle.

- Det jag mest kommer ihåg var ett par som kom in och handlade. Jag förstod på dem att de hade delad ekonomi. De beställde mat och var och en skulle betala för sig. När det visade sig att frun glömt plånboken hemma så fick hon vara utan mat. Hon fick gå ut och sätta sig i bilen medan han åt sin mat. Det glömmer jag aldrig…. Det har etsat sig fast hos mig. Jag blev väldigt ställd, och inser nu i efterhand att jag borde bjudit henne på maten….

Av butikens två nya ägare är Sunida Chanmala på plats idag. Hon är 26 år och kompanjonen är 28 år. Sunida hade jobbat här i 6-7 år innan hon beslöt sig för att köpa. Omsättningen och kundunderlaget är bra säger hon. Hittills har de nya ägarna inte ändrat på något, men de har en del planer. 

- Jag vill gärna utveckla glasskategorin, ha något mer med kulglass och typ våfflor. Vi har mjukglass idag, men allt tar så mycket tid och när vi har mycket att göra så är det svårt att hinna utveckla nytt, säger Sunida.

Utöver thai-maten så satsar de på enkla rätter som korv med mos. De upplever att mos-kulturen är på väg att minska, men då väljer det här gänget att satsa ännu mer på det istället. 

 

img_6450.jpg

Det finns 30-35 sittplatser inne och ytterligare 40 på utsidan. 

 

Byggnaden är kanske något för stor menar de. Det är svårt att hitta tiden för att utveckla ytan med nya produktkategorier, så de fokuserar på att sköta det de har på bästa sätt. För åtta år sedan byggde de om och byggde nytt. 

- Fastighetsägaren ville inte ha fler hyresgäster så vi fick hela ytan. Det byggdes nya toaletter både för oss och kunderna samt nya kylar och frysar. Han ska ha all heder vår fastighetsägare. Ska man göra något så gör man det ordentligt enligt honom, säger Dennis. 

Sunida - hur känns det nu att stå på egna ben? Hur mycket jobbar du?

- I stort sett varje dag. Jag har nästan ingen fritid, men man måste jobba på om man har eget, säger hon.

I butiken säljer de också thailändska matvaror. Det går också bra. Dessa produkter fanns i butiken innan Sunida och Apasra tog över och de har valt att fortsätta med det. Det säljer bättre än godiset säger de. 

- Jag är nöjd med verksamheten som den är idag. Vi gör det bästa med det vi har och så får vi se vad vi kan utveckla framåt, avslutar Sunida. 

På bilden överst: Leck Hansson, Sunida Chanmala och Dennis Hansson.

Text: Ann Hedlund

Intervju och foto: Maria Mannebratt