Skip to main content

Rekorddåliga matvanor i Gen Z

picadeli_1.jpg_kopia.jpg

 

Gen Z är generationen som inte har råd med frukt och grönt, är sugna på sötsaker och oroar sig för hälsan. Trots att många unga är medvetna om fördelarna som en hälsosam kost innebär, kämpar de med att omsätta ambitionerna i handling. Picadelis senaste undersökning visar att unga svenskar har alarmerande osunda matvanor. 

Gen Z beskrivs ofta som den mest hälsomedvetna generationen någonsin, men också som den som mår sämst psykiskt. Trots att en övervägande majoritet (89 procent) av Gen Z tror att bättre matvanor skulle ge positiva hälsoeffekter, är det bara så få som 1 av 10 som äter frukt och grönt enligt rekommendationerna.

Så, varför äter unga vuxna inte grönsaker och frukt? Plånboken är ett tydligt hinder. 9 av 10 i Gen Z skulle köpa mer frukt och grönt om det vore billigare. Och så många som 1 av 3 menar att de inte äter tillräckligt med frukt och grönt på grund av att de inte har råd.

– Unga är medvetna, men också pressade. Därför måste bra mat vara ett enkelt val som är både gott, prisvärt och tillgängligt. För oss handlar det om mer än bara mat, det handlar om en friskare framtid, säger David von Laskowski, vd Picadeli.

Insikterna kommer från årets upplaga av The Vegocracy Report, som Ipsos genomfört på uppdrag av Picadeli. I undersökningen har över 4 000 svenska respondenter intervjuats om sina matvanor.

Det är inte bara priset som påverkar. Också sociala medier spelar en betydande roll i hur unga definierar och väljer sin mat. I undersökningen svarar 64 procent att deras uppfattning om hälsosam mat påverkas av sociala medier. Här syns en markant skillnad jämfört med genomsnittet i befolkningen, där avsevärt färre, 40 procent, säger sig påverkas av virala trender och reklam på sociala medier.

När Gen Z får frågan om var de hämtar sin matinspiration är det mer än varannan (55 procent) som vänder sig till Instagram. Även TikTok hamnar i topp i gruppen: 50 procent anger att plattformen är en källa till matinspiration. Resultaten är tydliga, nästa generations matval påverkas i hög grad av sociala medier. Det som syns i flödet är också det som får ta plats på tallriken. 

Trots ett starkt intresse för hälsa och välmående präglas många ungas matvanor av stress, impuls och yttre påverkan. Många i Gen Z vet vad som är bra för dem, men vittnar samtidigt om att vanorna är det motsatta. 

Gen Z:s mest oemotståndliga cravings: 

  • Sötsaker (39 %)
  • Salt snacks (22 %)
  • ”Comfort food” (21 %)
  • Kryddstark mat (11 %)
  • Hälsosamma alternativ (8 %)

Topp 5, här hämtar Gen Z sin matinspiration: 

  • Instagram (55 %)
  • TikTok (50 %)
  • Vänner (45 %)
  • Google (36 %)
  • YouTube (30 %)

3 insikter om Gen Z:s matvanor:

  • 42 % oroar sig för att deras kost påverkar hälsan negativt
  • 89 % tror att bättre matvanor skulle förbättra deras hälsa
  • 64 % uppger att sociala medier påverkar deras bild av vad som är hälsosamt

Om undersökningen

The Vegocracy Report bygger på en internationell undersökning som Ipsos genomfört på uppdrag av Picadeli. Undersökningen omfattar 12 000 intervjuer med män och kvinnor i åldern 18–65 år i sju länder: Belgien, Finland, Frankrike, Tyskland, Sverige, Storbritannien och USA. Minst 1 000 intervjuer genomfördes i varje land mellan november 2024 – januari 2025.

Källa och bild: Picadeli