Pandemin blev starten för Träffen gatukök i Båberg
Pandemin blev startskottet för gatuköket Träffen i Båberg, Trollhättan. Nu i april har det varit öppet i tre år. Och kunderna har inte låtit vänta på sig. Många kommer varje dag och de blir förvånade när de får veta att moset, som gatuköket blivit omtalat för, faktiskt är pulvermos med extra kärlek och extra allt. Anledningen till att man inte gör sitt eget mos är angenäm. Det är kö från morgon till kväll här, framförallt sommartid, och potatisen får helt enkelt inte plats i kylen.
Vi träffar Tilda Lidén på gatuköket Båberg Träffen i Trollhättan. Hon berättar att hennes föräldrar Tomas och Erica Lidén driver dansstället brevid sedan många år.
- De driver Träffen där borta, säger hon och pekar.
- Under pandemin fick vi inte ha det öppet och då kom min pappa på att han ville satsa på ett gatukök. Vi ägde ju redan marken här som då bara var en grusplan. Så vi sökte tillstånd och sen slog vi upp portarna i april 2022. Det är tre år sedan nu. Det har gått fort, säger Tilda.
Innan Lidéns bestämde sig för att söka tillstånd för gatuköket så gjorde de en hel del förarbete. Tomas ringde bland annat till Transportstyrelsen och frågade hur många bilar som snurrade i just den här rondellen varje dag - på ett ungefär. Svaret blev cirka 3500 stycken.
- Då tyckte mina föräldrar att det var ett bra ställe att öppna på. Det var lite av en chansning, men det har gått väldigt bra. Vi har många kunder varje dag, både stammisar och andra.
Pandemin blev startskottet för det populära gatuköket Träffen.
När vi kommer på besök är det mycket folk och kö. Kunderna som kommer varje dag kommer främst från närområdet Trollhättan och Vänersborg. Från NÄL (Norra Älvsborgs Länssjukhus) kommer många under lunchen eller på vägen hem från avslutat arbetspass.
Ni är kända för ert mos. Berätta lite om det.
- Ja det är många som gillar vårt mos och det gör oss jätteglada. Vi kör pulvermos men vi har så mycket extra grejer i så det märkts inte. Kunderna tror inte på att det är pulvermos när vi säger det.
Vi trodde ni gjorde ert eget mos?
- Vi testade det för några år sedan under vintern, men vi fick inte plats med potatisen i kylen. Då insåg vi att om det inte funkar på vintern, så kommer det inte funka på sommaren heller för då har vi kö här från klockan 11.00 till 21.00.
På sommaren hittar väl kunderna hit också för att äta glass?
- Ja, vi har öppnat en glass-bod. Och på tisdagar har vi bilträff här, många gamla amerikanare. Så det är full rulle, säger Tilda.
På sommaren kommer kunderna också för att köpa glass i glassboa.
De har inte gjort något särskilt för att marknadsföra sig. De använder Facebook, och så kom en tidning från Trollhättan på besök och gjorde ett reportage. Det hjälpte ju till, men mest är det nöjda matgäster som sprider ordet vilket gör att kunderna strömmar till.
Dansstället Träffen har familjen Lidéns kvar. De har alkoholtillstånd och säljer lättare mat som mackor, wraps och korv med bröd, men det är inte så många som frågar efter mat just där. Man är mest där för att dansa. Många reser ända från Norge för möjligheten att svänga sina lurviga på dansgolvet. Dock är Träffen inte öppen under sommaren för det är helt enkelt för varmt inne i lokalen då berättar Tilda. Gatuköket är dock öppet varje dag mellan klockan 11 och 21.
- Några dagar om året stänger vi kanske, som vid jul, säger hon.
Tilda är den som gör schema och hanterar beställningar. Runt 20 personer jobbar i verksamheten, samtliga är timanställda. De behöver vara 3-4 personer vid varje pass - lunch och kväll - för att klara av att servera mat till alla hungriga kunder.
Har ni någon närproducerad mat som är extra efterfrågad?
- Vi säljer en korv från Nossebro, den är väldigt populär hos kunderna. Vi gör alla röror och dressingar själva från grunden och satsar på fräsch och nygjord mat. Idag har jag hackat cirka 30 kilo sallad. Jag är helt slut i armarna, säger Tilda och skrattar.
- Jag har varit med från början och kommer nog vara kvar här i verksamheten länge. Det är hur kul som helst. Jag gillar alla kunderna, alla som kommer varje dag. De har blivit lite som en familj och man står och pratar om allt och ingenting, avslutar hon.
Text: Ann Hedlund
Intervju och foto: Maria Mannebratt
Tilda Lidén gillar kunderna, de har blivit lite som en familj säger hon.