Fler än 1 av 5 svenskar saknar hälsosamma och prisvärda måltider i sin lokala livsmedelsbutik
Enligt en undersökning från Picadeli så saknar fler än 1 av 5 svenskar hälsosamma och prisvärda måltider i sin lokala livsmedelsbutik. Miljontals svenskar äter för ohälsosamt och bara 1 av 10 äter tillräckligt med frukt och grönt varje dag. De två viktigaste orsakerna är det höga priset och brist på tillgänglighet.
Däremot är kunskapen om grönsakers hälsoeffekt hög. En majoritet av svenskarna (83 procent) tror att hälsosam kost förbättrar livet, och nästan 4 av 10 oroar sig över att kosten har en negativ påverkan på deras hälsa.
Ansvaret för att äta hälsosamt läggs ofta på individen, vilket bygger på en föreställning om att alla har samma ekonomiska och praktiska möjlighet att faktiskt göra det. Men är verkligen hälsosam mat tillgänglig för alla? Dessvärre inte.
Bland svenskar som inte äter den rekommenderade mängden frukt och grönt säger 1 av 3 (31 procent) att kostnaden är det främsta hindret. Och drygt 1 av 5 (22 procent) menar att de inte har tillgång till hälsosamma och prisvärda måltidsalternativ i sin lokala livsmedelsbutik. Nästan 9 av 10 (89 procent) av dessa skulle välja hälsosamma alternativ oftare om de var enklare att hitta.
Det framkommer också att mer än hälften (51 procent) av svenskarna inte har tillgång till prisvärd och hälsosam lunch nära sin skola eller arbetsplats, någonting som visar hur utbrett problemet är. Hela 74 procent skulle välja hälsosam lunch oftare om det var lättare att få tag på. Dessutom säger 4 av 10 (43 procent) att de väljer bort nyttig lunch för att det är fört dyrt, och 3 av 10 (31 procent) för att urvalet är begränsat.
Insikterna kommer från årets upplaga av The Vegocracy Report, som Ipsos genomfört på uppdrag av Picadeli. Undersökningen, med 12 000 respondenter i Sverige, Finland, Tyskland, Belgien, Frankrike, Storbritannien och USA, kartlägger våra matvanor och hur vi upplever att de påverkar vår hälsa och livskvalitet.
Källa och bild: Picadeli